Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές για Εσωτερική Διακόσμηση

Επισκόπηση χώρου.
Με μάτια κρυστάλλινα, δες τριγύρω. Άσε το βλέμμα να περιδιαβεί κάθε διάταξη και σχήμα. Μέτρησε με ίλιγγο τα ύψη. Και με αμφιθυμία τις διαγωνίους, αφού σταθείς περίπου εκεί που το θαρρείς για μέση. Νιώσε την κλίμακα. Μεγέθη απόλυτα πονάνε. Τη νιώθεις; Ωραία. Πάρε ανάσα. Αποτύπωσε, τώρα, τα ΄τυφλά σημεία’. Εκεί όπου ματιά δεν φτάνει, βρίσκει κόγχες ο λογισμός. Αν υφαίνει ιστό, εργάτρια αράχνη, ή παραμύθι, αφηγητής με τη φωνή που ακούς όταν μιλάς στον εαυτό σου, τ’ όριζει … ω, κοίτα! Εδώ πίσω χωράνε μπόλικα μέλλοντα και δε θα τα βλέπει κιόλας άτακτα, όποιος από την πόρτα μπαίνει.

Επιλογή χρωμάτων. Οι μονοχρωμίες είναι ασφαλείς, αλλά βαρετές. Τα ουράνια τόξα δεν είναι αθώα πια, πολιτικοποιήθηκαν. Συνδύασε μια λιτή παλέτα, επομένως, με κάτι αυθάδικο να τη σπάει. Έναν τοίχο άλλο χρώμα απ’ τους υπόλοιπους, ας πούμε. Προσοχή, ο τέταρτος θα φέρεται αντιδραστικά και προκλητικά. Μη ρωτάς ποιος απ’ όλους είναι ο τέταρτος και γιατί να μην είναι ο πρώτος δηλαδή, δεν ξέρω. Θα ’ναι αυτός που εκλιπαρεί να τον γκρεμίσεις. Μα τότε το έξω, άπληστο, μ’ όλα τα χρώματα, θα γλύφει τα χείλια ηδονοβλεπτικό. Ή θα μορφάζει πού και πού, τάχα αδιάφορο. Ίσως σηκωθεί να πάει για ποπ-κορν. Τη βάψαμε!

Μελέτη φωτισμού. Σκαρφίσου έξυπνους τρόπους να συγυρίζεις τα σκοτάδια σου. Φωτιστικά δαπέδου, είναι μια καλή ιδέα. Ντιζαϊνάτα. Να ‘χουνε να πούνε κάτι. Όχι όπως κάποιοι άλλοι. Ή κεριά. Να φτιάχνουν ένα παιχνιδιάρικο, υποσχετικό ημίφως. Σιγουρέψου, ωστόσο, πως θα σβήνουν, άμα πρέπει. Θέμα ασφάλειας. Μπορείς να έχεις ένα μακρύλαιμο αναπτήρα διαθέσιμο να επαναφέρεις τη φλόγα, όποτε επιθυμείς. Σα φεύγει η νύχτα, θ’ αναλαμβάνει ο ήλιος φυσικά. Σ’ αρέσει το χουζούρι όμως και τον ήλιο τον αναίσθητο δεν τον νοιάζει. Σώνει και ντε να σηκωθεί νωρίς και να χτυπά τα τζάμια. Άρα κουρτίνα. Να τον τρώει η περιέργεια τι κάνεις από πίσω.

Σχεδιασμός διαγράμματος ροής. Αυτός ο χώρος υπάρχει και τον ορίζεις: τα μονοπάτια περιπλάνησης, τις εμπειρίες διάδρασης, τα ορόσημα. Κατέγραψε αρκετά εναλλακτικά σενάρια πάνω σε διάφορες πιθανές κατόψεις. Φρόντισε να μπορεί να υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο εκάστοτε εστιακό σημείο. Οι συνωστισμένοι χώροι δημιουργούν ένα αίσθημα αναπόδραστου και καλό είναι να αποφεύγονται. Μη διστάσεις να απομακρύνεις αντικείμενα, ειδικά αν εμποδίζουν διόδους που δεν έχουν ακόμα εδραιωθεί, αλλά ανακύπτουν από τις φυσικές τάσεις μετακίνησης. Θυμήσου, τα πάντα έχουν να κάνουν με τη ροή. Τα υπολόγισες; Μπράβο. Τώρα, πάρε τα σχέδια, βγες έξω στο μπαλκόνι και πέτα τα να τα πάρει μποέμικα ο αέρας.

Σχόλια