Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κώδικες και Ψηφία

Το αναλογικό σήμα διεκόπη. Η αναγκαστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για τους τηλεοπτικούς δέκτες είναι πια γεγονός. Υποσχέσεις για υψηλότερη ευκρίνεια, πιστότερη εικόνα, όχι πια αποχρωματισμούς και είδωλα. Όσοι δεν προμηθεύτηκαν εγκαίρως τον απαραίτητο εξοπλισμό λαμβάνουν στην οθόνη παράσιτα ή ένα λιτό μήνυμα που τους ανακοινώνει πως το πρόγραμμα δεν μεταδίδεται άλλο. Είναι η πρόοδος. Πώς ν’ αντιπαραταχθείς στην πρόοδο; Δεν μπορείς να πεις πως δεν ήσουν προετοιμασμένους. Θα έπρεπε να είσαι. Είχες λάβει επαρκείς προειδοποιήσεις. Αν όχι, το σφάλμα είναι αποκλειστικά δικό σου και θα υποστείς τις συνέπειες. Θα μείνεις χωρίς την οικεία πολύχρωμη φασαρία. Πόσο νομίζεις θα αντέξεις; 

Υπάρχουν ήδη άνθρωποι ανάμεσά μας που δείχνουν τα πρώτα σημάδια στέρησης. Ο μόνιμος συγκάτοικος που δεν χόρταινε να μιλάει, δεν είναι πια εκεί και φοβούνται μόνοι. Ίσως περιεργάζονται το τηλεκοντρόλ από συνήθεια. Ίσως ανακαλύπτουν την απουσία εκ νέου κάθε τέταρτο της ώρας όταν άλλες δραστηριότητες δεν τους γεμίζουν. Κι άντε, πες αυτοί με τον πολύ ελεύθερο χρόνο να νιώθουν την απώλεια. Κάποιος που μετά βίας στριμώχνει στο ημερήσιο πρόγραμμα βασικότερες ασχολίες γιατί; “Θέλω να έχω τσιγάρα, ακόμη κι αν δε θέλω να καπνίσω τώρα. Ακόμη κι αν δε θελήσω να ξανακαπνίσω πότε. Δια παν ενδεχόμενο”, μου απάντησαν όταν ρώτησα σχετικώς.

Να που αυτό το περίεργο μαραφέτι που μόλις κάποιες δεκαετίες πριν λογίζονταν δαιμονικό, έφτασε να είναι εμμονικό. Όπως το τσιγάρο. Ναι, της ταιριάζει. Τσιγάρο είναι η άτιμη. Και ήρθε η μέρα να σβήσει, προτού μας καπνίσει ανεπιστρεπτί ζωτικά μας όργανα. Εντάξει, έτσι θα χάνουμε το σίριαλ που παρακολουθούσαμε με τον πατέρα, αλλά μπορούμε ακόμη να μαζευόμαστε στο σαλόνι. Ελπίζω. Ούτως ή άλλως η σειρά δεν ανταποκρίνεται πια στις απαιτήσεις μας και ο καινούργιος κύκλος δεν είναι το ίδιο συναρπαστικός. Κάθε επόμενος κύκλος, εξάλλου, αυξάνει αβάσταχτα τις προσδοκίες κι εγκυμονεί τη ματαίωση. Αρκεί να βρούμε κάτι να πούμε μεταξύ μας. Δύσκολο. 

Εγώ θα διαβάσω. Εκείνος δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να κάνει. Ενδεχομένως γι’ αυτό ψάχνει τρόπο να γίνουν εσπευσμένα οι απαραίτητες τεχνικές αναβαθμίσεις. Δεν τις κάναμε ακόμη. Περίεργο, αν αναλογιστείς πως συνήθως ακολουθούμε την τεχνολογία κατά πόδας. Παραδόξως την πρώτη ημέρα επιβιώσαμε. Εφάπαξ δεν είναι και εξαιρετικά μεγάλο έξοδο η αλήθεια είναι, μα εδώ οι τηλεοράσεις είναι περισσότερες από τους ένοικος. Κάνε τις πράξεις. Δεν είναι ενθαρρυντικές σε κανένα επίπεδο. Αργά ή γρήγορα θα έχουμε κι εμείς αποκωδικοποιητές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ενσωματωμένους ή όχι. Αναρωτιέμαι ωστόσο αν αυτοί που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι για τον επανασυντονισμό της τηλεόρασης.

Σχόλια