Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ντέι

Να εδώ στην ψύχρα μου λένε πως είμαι μουλάρι με στυλωμένα ποδάρια γιατί γκαρίζω για κρυμμένο γκρεμό. Πως θα ‘πρεπε να ‘χω στη σειρά καπίστρι δεμένο για να συμβαδίζω με τον καιρό. Να είμαι ελεήμονας, να συγχωρώ. Να κάνω μια βόλτα με του άλλου τα πέταλα προτού τον εντάξω στους φαλτσοδρόμους. Για να ‘χεις αγώγι μυαλό δε χρειάζεται, χρειάζεται όμως παΐδια και ώμους. Έτσι τα βρήκαμε, έτσι πηγαίνουμε, τι θέλεις να κάνουμε τώρα; Σαμαρώσου εκεί πέρα και παράτα τα κλάματα για δήθεν εμπόδια και μπόρα. Αν ήταν οι γόμαροι να διαλέγουν πιλάλες, τα σταμναγκάθια θα ορίζαν ευθείες, στροφές και διχάλες. 

Μην την κουράζεις την κεφάλα λοιπόν. Το ξύπνημα είναι νταλγκάς και μεράκι για αψιμαχίες μεταξύ πετεινών. Δέξου στα καπούλια εναρκτήριο κόλαφο και την πεπατημένη χωρίς έγνοιες περπάτα. Θα ‘ναι τα πνευμόνια στο πάνε αδειανά, μα όταν γυρίσεις θα ‘χεις τα παχνιά σου ως επάνω γεμάτα. Τι κι αν τρίζουν με λαχτάρες τα δόντια; Τι κι αν ιδέες καιν’ τα ρουθούνια; Ο δρόμος να μένει γνωστός κι απαράλλακτος και κτήνη θα βρούμε να τον διαβούνε μιλιούνια. Χωρίς μπερδέματα, φρόνημα θρέμματα της αντοχής, της πλησμονής και της τάξης. Στο καραβάνι που χάραξε τέρματα με πείσματα τη διαδρομή δεν θα καταφέρεις ν’ αλλάξεις. 

Αν δεν συνταχθείς εσύ ομαδόν, άλλος αμέσως θα πάρει τη θέση και θα συνεχίσει για εκεί που ο ζυγός έχει βρει πως το μπαξίσι δεν θ’ αργήσει να πέσει. Τράβα, επομένως, αθώο πουλάρι. Χτύπα τις οπλές σου με μπρίο στο άνυδρο χώμα. Σου κάνουνε χάρη που σαμαροσκούτι τη ράχη σου στολίζει ακόμα. Είσαι ανεκτίμητος και φίνος και πρώτος, θωπείες και παινέματα με κάθε ευκαιρία. Αρκεί να σηκώνεις και να βαδίζεις χωρίς διενέξεις για την πραμάτεια ή την πορεία. Δεν πειράζει και τόσο αν μείνει ξοπίσω ένα δισάκι καρδιά. Έχει φορτία που πρέπει να φτάσουν απ’ όποια περάσματα είναι ακόμα ανοιχτά. 

Αυτά που για κείνα καλάθια πλεχτήκαν και ήρθαν γραμμή χωρικοί στην πλατεία. Χωρίς να τους νοιάζει πώς φτάσαν μπροστά τους ή αν τα χρειάζονται καν στην ουσία. Η γνώμη σου λογίζεται σκόνη. Θα τη φυσήξουν να καθαρίσουν εκείνο που ξέρουν και το εγώ τους φουσκώνει. Δυο σέντσια θα κόψουν για να πατσίσουν την εκπνοή που χαρίσαν κι όλα ετούτα τα ταπεινά αμέσως σαν καινούργια γυαλίσαν. Μην τους κακιώνεις που ζητάνε να βρουν αυτά που θα έφερνε ο κάθε τυχαίος. Στο παζάρι μην εμπορεύεσαι θάματα αν θέλεις να είσαι αλήθεια σπουδαίος. Στήσου νωρίς, πούλα φθηνά, το γάδαρο τάισε να μην πεινά.

Σχόλια